Megszűnt, mert civil volt – lekapcsolták a Civil Rádiót

Megszűnt, mert civil volt – lekapcsolták a Civil Rádiót

Minden előzetes hitegetés és remény ellenére 25 év után ma 0 órától megszűnt a Civil Rádió. A Klubrádió frekvenciája 2021-ben, a Tilos Rádióé 2022-ben jár le. A médiahatóság még október 15-én azt közölte, hogy pályázatot hirdet a rádió frekvenciájára, melyen a Civil Rádió is elindulhat.

Sajtóhírek szerint a médiahatóság még csak elő sem készítette a budapesti 98,0 MHz rádiós frekvenciára vonatkozó pályázatot.

A Magyar Hang számolt be elsőként arról, hogy a médiahatóság október 8-i ülését követően, hogy a testület, nem hosszabbítja meg további 5 évvel a Civil Rádiózásért Alapítvánnyal a budapesti 98,0 Mhz frekvenciára kötött szerződést. December 22-től interneten próbálják elérhetővé tenni az eddigi tevékenységüket, de ez sajnos egyetlen netre kényszerült adónál sem bizonyult hosszú távra megalapozottnak.

A rádió közleménye szerint a rájuk korábban kiszabott bírságokat befizették, ez nem lehetett alapja a megszűntetésnek. Véleményük szerint a Médiatanács valójában nem a bírságok be nem fizetésével, hanem a rádió kisebb működésbeli szabálytalanságaira hivatkozva hozta meg a döntését. Olyan jelentéktelen eltérések miatt például, hogy 40 százalék helyett 42,4 százaléknyi ismétlés volt hallható.

„A mai nap fekete nap a szabad rádiózás történetében. 24 év után elhallgat az éterben a közösségi rádiók egyik zászlóshajója, a budapesti Civil Rádió. Nem ártott senkinek, soha nem sugárzott politikai, pláne nem uszító vagy törvénybe ütköző tartalmat. Sugárzott viszont több ezer hiánypótló zenei műsort, elmélyült beszélgetést, bemutatott izgalmas közösségi kezdeményezéseket, összefogásokat, a színes civil társadalom megannyi nagyszerű eredményét. ’Bűne’ egyedül a független, civil hang, amely senkitől nem befolyásoltan, szabadon szólalt meg 24 éven át” – búcsúzott a rádiótól a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete.

Vicsek Ferenc, az adó műsorvezető-szerkesztője „nekrológjában” azt írta: „A magyar újságírás történetének fontos állomása ez a megszűnés, éppen a médium kicsisége miatt az. A rádió, mondhatni jelentéktelensége miatt jelentős. A Civil Rádió vezetői soha nem törekedtek a széles nyilvánosság meghódítására. Az a pár ezer ember, akit elértek az is éppen annyival volt több a hatalom szempontjából, mint ahányan éppen voltak, mert a szerkesztői szabadság itt korlátlan volt – szabad szemmel alig látható kavics lehetett a hatalom cipőjében a frekvencia.”

Az adó politikailag sosem pozícionálta magát – mindössze tette a dolgát és negyedszázadon át hangot adott a civil létnek és hétköznapoknak, melyek magától értetődően kritikusan értékelték a politikai játékteret.

Orbán Viktor májusban még úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon teljes sajtószabadság van, míg nyugaton csak korlátozott és elnyomják a keresztény-konzervatív hangot.

Mindennek némileg ellentmond, hogy a RSF (Reporters Without Borders – Riporterek Határok Nélkül) elnevezésű nemzetközi szervezet sajtószabadság-indexében hazánk 2010-ben még a 23. helyen állt. A Fidesz-KDNP kormány megalakulása óta azonban drasztikus zuhanás következett: 2018-ra a 87. helyen jegyzik Magyarország szabad sajtóviszonyait.

Oszd meg, ha tetszett!

Bezár