Nagyszülői gyedről döntött az országgyűlés – ugyanakkor hétszázezer ember tb-ellátása kerül veszélybe

Nagyszülői gyedről döntött az országgyűlés – ugyanakkor hétszázezer ember tb-ellátása kerül veszélybe

Megszavazta az Országgyűlés azokat a törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik a nagyszülői gyed januári bevezetését – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnap az MTI-vel. Novák Katalin szerint az egyhangúlag meghozott döntés garanciát teremt arra, hogy a nagyszülői gyedet igénybe vevők munkahelyi védelemben részesüljenek.

Az állampolgárt óvó állam képének ezzel szemben erősen ellentmond a társadalombiztosítási járulékkal kapcsolatos döntésük.

Ugyanis arról is döntött tegnap a kormány, hogy a jövőben aki bármilyen okból, de három hónapon túl nem fizeti a minimálisan kötelező tb-járulékot, azt megfoszthatják a TAJ-számától és kiesik az egészségbiztosítási rendszerbe és elesik az ingyenes szolgáltatástól – teljesen függetlenül attól, hogy addig mekkora összeggel és milyen időn át fizette a járulékait.

Ez azt jelenti, hogy a nehéz élethelyzetben lévők kihullanak az ellátórendszerből s a továbbiakban pedig önerőből és fizetős szolgáltatásokat vehet igénybe.

Ez jelenleg közel 700 000 embert veszélyeztet. A módosítás nem érinti a sürgősségi ellátást. Egyelőre.

Oszd meg, ha tetszett!

Bezár