Blokkolná a Fidesz az ellenzéki összefogást

Blokkolná a Fidesz az ellenzéki összefogást

A javaslat szerint a független és függetlenné vált képviselők megbízatása alatt képviselőcsoport megalakításában nem vehet részt sőt, képviselőcsoporthoz sem csatlakozhat.

Eddig az volt törvény, hogy egy független képviselő fél év után szabadon választhatott arról, hogy melyik frakcióba ül be.

Az előterjesztés fő eleme, hogy parlamenti frakciót ezentúl kizárólag az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző, egyazon párthoz tartozó képviselők alkothatnának. Ehhez kapcsolódóan pedig egy párthoz tartózónak csak az a képviselő számítana, aki az adott párt színeiben indult a választáson.

Az indoklás szerint a javaslat célja, hogy az országgyűlésben mandátumot szerző képviselő megbízatását annak a pártnak a színeiben vagy függetlenként lássa el, mint ahogy azt a választópolgároktól elnyerte.

Az ellenzéki pártok szempontjából jóval nagyobb kihívást, sőt veszélyt jelent a közös listát állító pártok külön frakcióalakításának tiltása. Amint arra a Népszava is rámutat, ezzel a kormány már a 2022-es választásokra készülhet, újabb olyan tényezőket teremtve meg, amelyek ellenérdekeltté teszik az ellenzéki pártokat az együttműködés iránt.

Oszd meg, ha tetszett!

Bezár