Ma tartja alakuló ülését az új Fővárosi Közgyűlés a Városházán – új korszakról dönthet a Karácsony-kabinet

Ma tartja alakuló ülését az új Fővárosi Közgyűlés a Városházán – új korszakról dönthet a Karácsony-kabinet

A Fővárosi Közgyűlés első ülését keddre hívta össze az új főpolgármester, Karácsony Gergely.

Kiosztják a népes alpolgármesteri funkciót is: a Demokratikus Koalíció Gy. Németh Erzsébetet, az MSZP Tüttő Katát, a Momentum Kerpel-Fronius Gábort, Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd pedig Dorosz Dávidot jelölheti főpolgármester-helyettesnek. Plusz egy főként külsős szakértőként vállalhat posztot Kiss Ambrus politológus.

Változás lehet a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság igazgatói posztján is. Az előterjesztés szerint Pető Györgyöt Handl Tamás válthatja. Budapest főjegyzői posztjára a Karácsony Gergely mellett a zuglói önkormányzatban jegyzőként dolgozó Papp Imre a legesélyesebb.

Az ülésen Karácsony Gergely javaslatot tesz arra is, hogy elődje, Tarlós István részére a törvény alapján járó háromhavi illetményének megfelelő végkielégítésen felül további végkielégítést fizessen ki a főváros. Az új főpolgármesternek további előterjesztései is lesznek, így tárgyalhatnak az “Ez a minimum!” antikorrupciós programról is. A 13. napirendi pont a sokat emlegetett klímavészhelyzet kihirdetése lehet.

Az ülésen dönthetnek a Városliget fejlesztésével összefüggő egyes kérdésekről is. Karácsony Gergely múlt szerdán továbbra is azt hangsúlyozta, új épületek megépítését nem támogatja. Mint fogalmazott: “Az az álláspontom, hogy a már elkezdett beruházásokat be kell fejezni, de a további beruházásoknak más helyen kell keresni lehetőséget, nem a Liget területén, amit parkként szeretnénk megújítani”.

A főpolgármester arról is beszélt, az atlétikai központ megépítését nem támogatja, de hajlandó egyeztetni a kormánnyal; ehhez a kerületek egészségügyi fejlesztését várja el. “Az álláspontom az, hogy erre a stadionra nincsen szükség, de örülök, hogyha erről kialakul egy társadalmi párbeszéd, és nyitott vagyok arra, hogy az álláspontomon változtassak, ha a Budapest számára különösen fontos, a programomban szereplő beruházások is felkerülnek a megvalósítandó fejlesztések listájára” – tette hozzá. A főpolgármester ennek érdekében az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztésére is javaslatot tesz.

A Karácsony Gergely által meghirdetett fővárosi “stadionstop” veszélybe sodorhat két budapesti sportvilágeseményt is – vélekednek a csatlakozók. Az atlétikarajongó Dénes Ferenc sportközgazdász viszont azt mondja, aki vb-t szeretne, adja bele a pénzét a rendezésbe.

Karácsony Gergely kezdeményezi még az egyes reklámcélú felületek hasznosításáról szóló koncepció kidolgozását is. A várható módosítások között szerepel, hogy az eddigiekkel ellentétben a főpolgármester sürgősségi indítvánnyal a közgyűlés elé terjeszthet önkormányzati rendelet-tervezeteket, valamint a fővárosi érdekegyeztető tanács felállításának előkészítéséről is dönthetnek a képviselők. Ennek az a célja, hogy széles körű társadalmi egyeztetések lefolytatásával segítsék elő a megalapozott döntéseket.

A Fővárosi Közgyűlés kedden dönthet arról is, hogy megindítja a Duna-parti építési szabályzatnak a III. kerület Duna-parti területére vonatkozó üteme második szakaszának tervezését és ehhez kapcsolódóan a Római-parton a Nánási út, a Királyok útja, a Pünkösdfürdő utca és a Duna által határolt területre változtatási tilalmat rendel el.

(kép: Breyer Gábor)

Oszd meg, ha tetszett!

Bezár