Virágültetéssel emlékeztek a holokauszt másfélmillió gyermekáldozatára
bty

Virágültetéssel emlékeztek a holokauszt másfélmillió gyermekáldozatára

A Szembenézés alapítvány felkarolta, 2005-ben Írországból elindult nemzetközi „Krókusz-projekt” keretében szimbolikus virágültetéssel emlékeztek hazai kisiskolások a budapesti Dohány utcai zsinagóga előtt csütörtökön délután a 80 évvel ezelőtti népirtás gyermekáldozataira.

Az Európai Unió finanszírozásával induló kezdeményezéshez csatlakozó oktatási intézmények 12–24 éves diákjai is virágültetéssel emlékeznek a holokausztban meggyilkolt 1,5 millió társukra.

Ehhez kapcsolódóan önálló projekttel készülnek a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjára, a megszerzett tapasztalatokat és eredményeiket pedig megosztják a világhálón a többi 12 európai ország résztvevővel.

Bty
bty

A Krókusz-projekt önkéntesei az iskolákkal közösen kívánnak hozzájárulni ahhoz, hogy a fiatalok megértsék, mi okozta társaik halálát. Nem főként az ezzel kapcsolatos történelmi tényeket, inkább a folyamat „szabályszerűségét”, a népirtások szokásos mechanizmusát: az előítélettől a kirekesztésen és üldözésen át, a gyilkosságokig vezető út összefüggéseit.

„Azért jöttünk össze, mert a világ 12 országának több százezer fiatalja ezekben a napokban virágültetéssel emlékezik a holokauszt másfélmilliónyi gyermekáldozatára” – nyitotta meg Pap Ágnes a Krókusz alapítvány képviseletében a budapesti eseményt.

A szimbolikusan műanyagpoharakba ültetett krókuszhagymákat a budapesti zsinagóga előtti Herztl Tivadar parkban megformázott „dávidcsillagra” helyeztek a jelenlévő gyerekek.

Az összegyűlt érdeklődőket s a nemzetközi eseményt a 93 éves Fahidi Éva magyar „krókusznagykövet”, az Auschwitzot is megjárt holokauszt-túlélő is üdvözölte.

Oszd meg, ha tetszett!

Bezár